Mix en ruil: landen en hoofdsteden Europa

Met Mix en Ruil heb je een bekende en krachtige werkvorm in handen. Het enige dat je nodig hebt zijn kaartjes of materialen waarmee de leerlingen Mix en Ruil kunnen gaan doen, en je kunt aan de slag. In deze blog geven we je een uitleg van de Mix en Ruil regels, en geven we je alternatieve werkvormen die je met de kaartjes zou kunnen doen.

Regels Mix en Ruil

De werkvorm Mix & Ruil zorgt ervoor dat alle leerlingen actief zijn. Bovendien zorgt de werkvorm ervoor dat de kinderen in een korte tijd met veel verschillende klasgenoten samenwerken. Dat is heel goed voor een positieve sfeer. Het is namelijk bewezen dat als kinderen elkaar beter kennen, ze elkaar minder pesten.

Mix en Ruil landen en hoofdsteden Europa

De voorbereiding:

Maak sets van steeds twee kaartjes die bij elkaar horen.

De stappen.

 1. De leerlingen krijgen allemaal een kaartje.
 2. De leerlingen lopen door elkaar en zoeken een maatje.
 3. Leerling A stelt een vraag die past bij zijn kaartje (de ander mag het kaartje zien).
 4. Leerling B antwoordt en leerling A bedankt of coacht.
 5. Dan stelt leerling B een vraag die past bij zijn kaartje.
 6. Leerling A antwoordt en leerling b bedankt of coacht.
 7. Leerling A en B ruilen van kaartje.
 8. De leerlingen herhalen stap 2 t/m 7, totdat de leerkracht een stopteken geeft.

Tips bij Mix en Ruil:

 • Wanneer je deze werkvorm voor het eerst doet, speel de situatie dan een keer klassikaal, zodat voor iedereen duidelijk wordt wat de bedoeling is;
 • Kijk als leerkracht naar hoe de leerlingen elkaar ontmoeten en met elkaar overleggen. Dit zegt iets over de relatie tussen de leerlingen onderling;
 • Je kunt nog een stap 9 en 10 toevoegen: Mix & Koppel. Hierbij laat je de kinderen de klasgenoot met de bijpassende kaart zoeken.

Andere werkvormen bij deze kaartjes

Deze 80 kaartjes kun je bij Mix & Ruil of Mix & Koppel inzetten.
Je kunt ook alleen de 40 landen gebruiken, of de 40 hoofdsteden, laat dan de kinderen mixen terwijl ze bij ieder land de hoofdstad noemen, of bij iedere hoofdstad het betreffende land.
Bovendien kun je met deze kaartjes een klassikale quiz spelen: trek een kaar; de kinderen schrijven de bijbehorende hoofdstad of het bijbehorende land op hun wisbordje of in hun schrift. 1 Punt wanneer je het antwoord goed hebt, 2 punten wanneer je ook de spelling juist hebt.
Memory

Een uitgebreide uitleg over Mix en Ruil staat ook op onze unieke download die je ontvangt wanneer je je inschrijft voor de nieuwsbrief. Inschrijven kan op deze pagina.

Mix en ruil: landen en hoofdsteden Europa
Getagd op:                

One thought on “Mix en ruil: landen en hoofdsteden Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *